MacDonald's

Dane dietetyczne bez znaczenia dla klientów?

17 stycznia 2011, 14:15

Jednym ze sposobów systemowej walki z powszechną otyłością ma być obowiązkowe opisywanie produktów spożywczych pod względem składu i wartości kalorycznej. Czy jednak takie oznaczenia wpływają na zachowania konsumentów? Badania Duke University wskazują, że nie bardzo.



Gaz łupkowy zanieczyszcza wodę pitną

11 maja 2011, 13:20

Obecnie stosowana metoda pozyskiwania gazu łupkowego znacząco zwiększa zanieczyszczenie wody pitnej metanem. Kruszenie hydrauliczne polega na wpompowywaniu w skały mieszaniny wody, środków chemicznych i piasku.


Nowoczesna fizyka kręgów zbożowych

1 sierpnia 2011, 12:05

Richard Taylor, dyrektor Instytutu Materiałoznawstwa na University of Oregon, opublikował na łamach Physics World artykuł, w którym opisuje nowoczesne sposoby tworzenia kręgów zbożowych. Wg niego, staromodne liny, drewniane kłody i stołki barowe zastąpiły lasery, elementy kuchenek mikrofalowych oraz GPS-y. Części gadżetów naukowcy pewnie jeszcze w ogóle nie zidentyfikowali. Bez wątpienia jednego nie da się "wygniataczom" zbóż odmówić – pomysłowości.


Szympans bonobo© Kabir Bakie; Creative Commons

Szympansy doświadczają synestezji?

6 grudnia 2011, 14:04

Szympansy prawdopodobnie łączą dźwięki z kolorami. Wysokim dźwiękom przypisują jaśniejsze kolory, a niższym - ciemniejsze. To wskazuje, że nie tylko ludzie doświadczają zjawiska synestezji.


Mechaniczny zapis danych

11 kwietnia 2012, 12:22

Zespół Alexeia Gruvermana z University of Nebraska-Lincoln we współpracy z badaczami z Hiszpanii i University of Wisconsin opracował niezwykłą metodę zapisu danych na materiałach ferroelektrycznych.


Diamentowa planeta

11 października 2012, 16:36

Najnowsze badania przeprowadzone przez Yale University sugerują, że znajdująca się stosunkowo niedaleko Ziemi planeta 55 Cancri e jest w dużej części zbudowana z diamentu. Po raz pierwszy obserwujemy skalisty świat, który z chemicznego punktu widzenia tak bardzo różni się od Ziemi - mówi Nikku Madhusudhan


Peptyd z białka jajka obniża ciśnienie

10 kwietnia 2013, 09:35

Jak donoszą naukowcy z Jilin University, peptyd RVPSL z białka jaja kurzego znacząco obniża ciśnienie krwi. Podczas eksperymentów wykazano, że skutecznością dorównuje niskim dawkom popularnego leku kaptoprylu.


Taśma klejąca pomaga tworzyć nanostruktury

4 września 2013, 17:27

Uczeni z University of Minnesota, Argonne National Laboratory opracowali prostą, przełomową technikę produkcji nanostruktur, która umożliwi wytwarzania mniejszych i lepszych urządzeń optycznych oraz elektrycznych


Kto wierzy w swój wpływ, żyje dłużej

6 lutego 2014, 07:37

Ludzie, którzy czują, że kontrolują swoje życie i wierzą, że mogą osiągać cele pomimo trudności, żyją dłużej i zdrowiej; dotyczy to zwłaszcza słabiej wykształconych.


Ciepły Atlantyk powoduje silne pasaty na Pacyfiku

4 sierpnia 2014, 13:01

Zdaniem australijskich naukowców, to ogrzewający się Atlantyk jest prawdopodobnie odpowiedzialny za wzrost siły pasatów na Pacyfiku. Obecnie pasaty te są najsilniejsze od czasu, gdy ludzkość dokonuje ich pomiarów, czyli od lat 60. XIX wieku


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy